• over Bricklog
  • werkwijze
  • actueel
    • vertel eens
  • team
  • contact
Bricklog NL
  • over Bricklog
  • werkwijze
  • actueel
    • vertel eens
  • team
  • contact

Niels vertelt

5/26/2020

0 Reacties

 

Wat ik aan werkzaamheden voor klanten verricht, en waarom dat juist in deze tijd cruciaal is.

Foto
Iedereen kent hem wel, de vraag die je op elke verjaardag krijgt: “Wat doe je eigenlijk voor werk?”. Voor een schilder, elektricien of vrachtwagenchauffeur is deze vraag vrij eenvoudig, wanneer je iemand vertelt dat je vrachtwagenchauffeur van beroep bent, is de reactie meestal iets van: “O leuk! Dan ben je wel veel van huis maar je ziet tenminste wel wat van de wereld.”
Voor mij is deze vraag wat lastiger, wanneer ik dezelfde vraag krijg, en als antwoord geef dat ik (logistieke)bedrijven door middel van analytische vaardigheden en BI tooling ondersteun in hun (data driven) decision making processen, kijkt de vrager je schaapachtig in de ogen. “Dat is weer eens wat anders” is misschien wel de meest luchtige reactie die ik tot nu toe op mijn functieomschrijving heb gehad. Meer dan genoeg reden dus om in dit stuk nou eens uit te leggen wat ik nou eigenlijk doe en als aanvulling hierop, waarom wat ik doe in deze onzekere tijden juist heel waardevol is.

Je gaat als een raket, neem ons eens mee in je ontwikkeling
​Ja even voorstellen: mijn naam is Niels Hartman, 25 jaar en ben na het schrijven van mijn scriptie bij Bricklog hier ook meteen aan de slag gegaan. In mijn functie als Young Professional ga ik in de rol van analist verschillende klanten af met verschillende vraagstukken. Ik doe dit nu een jaar, in dit jaar heb ik geleerd dat er in mijn werk twee types vragen zijn:
  • “Niels, kun je ons voorzien van informatie om een goede beslissing te maken over onderwerp X?)
  • “Niels, kun je dit takenpakket onder de loep nemen om te kijken of dit ook sneller/beter/met minder fouten kan?”
Beide vragen zijn van totaal andere aard, en vragen dus ook een heel verschillende aanpak. Tijdens het voorzien van informatie werk ik vooral op strategisch niveau, bij het onder de loep nemen van een takenpakket ben ik vooral met procesverbetering bezig op operationeel niveau. Deze afwisseling maakt mijn werk super veelzijdig!
​
​
Wat heb je geleerd?
Ik ben ca. één jaar geleden afgestudeerd van de opleiding Technische Bedrijfskunde. In mijn eerste jaar ben ik meteen het diepe ingegooid. Ik heb in mijn eerste jaar naast veel technische skills ook heel veel geleerd over projectmatig werken, teamwork en de logistieke branche als geheel.

​
En hoe ga je nu te werk?
Wanneer ik een hulpvraag krijg met betrekking tot informatievoorziening, is de eerste stap eigenlijk altijd het verzamelen van zoveel mogelijk informatie. Hier is het belangrijk om te roeien met de riemen die je hebt. Sommige klanten hebben een data factory waar ik on demand alle informatie uit kan halen waarvan ik het idee heb dat het ook maar een beetje relevant is. Bij andere klanten moet ik het doen met een Excel dump uit het TMS/planpakket. Dit is helemaal niet erg! Het betekent alleen in de meeste gevallen dat er wat meer tijd in het cleanen van de gegevens die beschikbaar zijn gaat zitten. Bij de geavanceerdere vragen, bijvoorbeeld wat voor impact een potentiële klant heeft op het huidige zendingenpakket, probeer ik ook de nieuwe situatie te simuleren.

Wanneer ik alle gegevens heb ga ik deze bruikbaar maken. Nadat ik gegevens heb gecleand en geformatteerd kan ik gegevens uit verschillende systemen aan elkaar koppelen en rapportages opstellen. Bij het maken van een rapportage hou ik er altijd rekening mee of het een eenmalige rapportage is, of dat de wens bestaat de rapportage vaker te kunnen draaien. Wanneer het laatste het geval is stel ik de rapportage altijd op in Power BI, en geef ik de klant instructies mee over hoe te reproduceren. Indien de klant tevreden is met het resultaat zit mijn werk erop!

Een aantal voorbeelden van vragen die ik op deze manier aanpak zijn:
  • Wat voor impact heeft deze nieuwe klant op mijn operatie?
  • In welke regio’s verdienen we geld, in welke niet?
  • Wat is de kwaliteit van mijn transportplanning?
  • In hoeverre verschillen de daadwerkelijk gereden ritten van de geplande ritten?

Werk je voornamelijk met data?
In mijn werk krijg ik ook procesvraagstukken voorgeschoteld. Ieder bedrijf heeft wel een aantal taken waarbij het onderbuikgevoel eigenlijk al zegt dat deze veel handiger zouden moeten kunnen. Omdat ik bij veel logistieke bedrijven over de vloer kom en veel met de verschillende in de markt gebruikte systemen werk, kan ik ook hierin een helpende hand bieden. Wat ik dan normaal gesproken doe is samen met de klant het proces in kaart brengen, de bottleneck in het proces signaleren en vervolgens een kosten- en batenanalyse doe voor de verschillende mogelijkheden om het proces te versnellen. Als de klant een van de geboden oplossingen als uitkomst ziet, ga ik deze samen met de operatie implementeren. Zelf vind ik het enorm gaaf wanneer we tot een oplossing komen waarbij we de werkdruk van een afdeling kunnen verlagen met een creatieve oplossing waarbij er niet eens een investering gedaan hoeft te worden!

Klinkt alsof je op jonge leeftijd al een enorme bijdrage kan leveren aan de branche
In deze onzekere tijden zijn mijn werkzaamheden cruciaal, ondernemingen worden gedwongen om keuzes te maken die ze eigenlijk liever niet hadden willen maken en door het werken op afstand en een toename in het ziekteverzuim ligt de werkdruk op veel afdelingen hoger dan ooit. Ik kan ondernemingen helpen bij het maken van keuzes. Dit doe ik door ze te voorzien van alle benodigde informatie voor het nemen van de juiste beslissing en potentieel de werkdruk van afdelingen te verlichten, met creatieve oplossingen voor de nieuwe problemen die het aangepast werken van deze tijd met zich meebrengt!
0 Reacties

Julia vertelt

2/12/2020

0 Reacties

 
Foto
Opgegroeid in een transportfamilie, afgestudeerd als leerkracht in het basisonderwijs en nu werkzaam bij Bricklog als technisch projectmanager en genomineerd voor Citizen Developer van het jaar 2020. Logisch, toch?
 
In september 2018 startte ik als een soort vliegende keep, ondersteuning in projectmanagement; werkzaamheden in alle soorten en maten. Ik was blij dat ik weer in de sector werkzaam was, het bloed gaat waar het niet kruipen kan.

Vanuit de open cultuur die hier heerst, heb ik al snel mijn affiniteit en fascinatie voor techniek aan kunnen geven. Wat begon met processen uitwerken, leidde al snel tot kennismaken met no-code development. Een no-code platform biedt namelijk mogelijkheden om een applicatie te bouwen met weinig of geen IT-kennis; dat is het principe van Citizen Development. Ik kreeg een eigen omgeving om in mijn eigen tijd een beetje te knutselen aan een applicatie. Dit sloeg uiteraard om in alle vrije uurtjes development.

In december 2018 volgde een tweedaagse cursus in no-code development bij Betty Blocks, hier leerde ik over het proces en de vaardigheden voor het bouwen van een applicatie. Na de cursus volgde het bouwen van diverse applicaties.

Vanuit Bricklog Talent leid ik ook onze stagiaires en medewerkers van klanten op. Ons uitgangspunt is hier zelfredzaamheid bij de medewerker. Het materiaal dat ik vanuit de cursus heb gekregen, heb ik met mijn nieuwe kennis herschreven om zo te kunnen gebruiken als opleidingsmateriaal. Ik kan het dan niet laten om dit naar eigen hand te zetten. Samen met de studenten in opleiding hebben we er een hele skill tree voor gebouwd. Zo kan ik mijn fascinatie voor techniek combineren met mijn achtergrond als onderwijskundige.

Het is februari 2020 en ik heb scholieren, stagiaires en medewerkers van klanten op mogen leiden. In samenwerking met developers en medewerkers van klanten hebben we al een aantal mooie applicaties samen mogen bouwen. Deze nominatie is wel een kroon op mijn werk! Mijn droom is om ooit een eigen game te bouwen. Maar voor het zover is wil jij misschien wel de kleine kneepjes van Citizen Development van mij leren. Laat maar weten!


"Julia ervaar ik als een dragende kracht in het ontwikkelteam. Haar rol is veelzijdig; ontwikkelaar, procesbewaker, opleider… Haar inzicht stelt in staat om het overzicht in een ontwikkelproces te behouden, buiten gebaande wegen te creëren, en specifieke knowhow te integreren in haar ontwerp. Als gesprekspartner geeft Julia heldere feedback waarlangs gedachten gescherpt kunnen worden.
Hierdoor heeft het ontwikkelteam slagkracht met een proactief karakter, waarbij cohesie tussen de leden ontstaat die daardoor hun krachten effectiever kunnen bundelen om te komen tot een completer product dan het ontwerp in zich draagt.”

 
Johan, kwaliteitsmanager Visser Duiven - opgeleid door Julia
0 Reacties

Hubert vertelt

1/22/2020

0 Reacties

 
Foto
We doen dit want we zijn dit...

Ik vond het spannend om tijdens onze eerste Brickstorm mijn visie op ondernemen te delen voor een groep doorgewinterde ondernemers. Bij elkaar waren er "heel veel auto's aanwezig". Een transporteur begrijpt wat ik daarmee bedoel.

Het beste advies dat ik hierover kreeg was: "Begin de dag met delen dat je het spannend vindt". En dat heb ik gedaan. Het effect hiervan was dat de groep in de hulpstand schoot.


​Aan de hand van drie cases hebben we de belangrijkste kenmerken uit onze visie vorm gegeven:
·         Het moet voor alle partijen goed zijn. Wederkerigheid voor hen en dus voor ons.
·         We willen zelf risico dragen door mee te doen.

Wederkerigheid en risico dragen zijn nog steeds belangrijk in de keuzes die we maken. Niet alleen bij de keuzes voor wat we doen, maar ook met wie we graag werken. We hebben vaak risico gelopen door steeds nieuwe terreinen te verkennen. Twee jaar na de oprichting zei een van de heren van het eerste uur: "Het is wel echt. Het is niet alleen ‘zeggen’ dat jullie zo willen werken, maar jullie doen het ook". Hij vroeg ook waar onze business case eigenlijk zat. Dat moesten we dus ook nog goed over de bühne zien te krijgen. In ieder geval was dit het grootste compliment dat Marco en ik toen kregen. 
 
Vijf jaar na de oprichting ben ik ongelofelijk trots op wat we hebben neergezet. In 2016 is Thomas Kistner aangesloten met Bricklog GmbH. Hij heeft daarmee bijgedragen aan Internationalisering en een serieuze Recruitment tak. Eind 2017 is Sven Baars aangesloten. Als mens vult hij ons goed aan en zijn kennis op het gebied van Transport en Distributie was ook erg welkom.

​Ik vind het jammer dat Marco niet meer bij het vervolg is. Maar kijk dankbaar terug op wat hij heeft neergezet. Een relatieman zoals Marco heb ik nooit eerder ontmoet en hij heeft gelukkig ook alweer een mooie nieuwe plek gevonden. Als oprichter zal hij dan ook altijd verbonden blijven aan Bricklog.
 
Bricklog is uitgebreid met een projecten tak, een innovatie & techniek tak en een goed draaiende Academy: Bricktalent. Ons team is niet groot. 19 man sterk en een aantal studenten. En wat een werk wordt er verzet. Het team heeft veel voor elkaar over en gaat soms over eigen grenzen. Er wordt goed op elkaar gelet en dat maakt dat ik nu ook zelf kan zeggen: "We zeggen het niet alleen, wij doen dit want wij zijn dit".

0 Reacties
© Bricklog 2020
​Contact                                     
Burg. Tutein Noltheniuslaan 2
​7316 BH  Apeldoorn

☎ 0031 55 207 99 02 
✉ info@bricklog.nl

Bricklog Deutschland GmbH & Co. KG 🇩🇪
Privacyverklaring
  • over Bricklog
  • werkwijze
  • actueel
    • vertel eens
  • team
  • contact